top of page

AdolescenÈ›ii, încotro?

 

Proiect de dezbatere È™i cercetare asupra tinerilor de azi, în perspectiva următoarelor decenii

 

FederaÈ›ia InternaÈ›ională a Comunităților Educative, SecÈ›iunea România (FICE România) – organizaÅ£ie care susÅ£ine drepturile copiilor, îndesoebi ale celor aflaÅ£i dificultate – îÅŸi propune să elaboreze o analiză complexă asupra tinerilor de azi ÅŸi să ofere o imagine a lor în perspectiva societăţii ÅŸi a economiei româneÅŸti. Demersul, care va fi realizat cu mijloacele cercetării ÅŸtiinÅ£ifice, va fi pus la dispoziÅ£ia factorilor de decizie la nivelul statului, ca bază autorizată pentru politici publice în domeniu. Proiectul se înscrie în contextul împlinirii de către FICE România, în septembrie 2020, a 30 de ani de activitate ÅŸi vizează a reprezenta contribuÅ£ia organizaÅ£iei la fundamentarea dezvoltării durabile a ţării în următoarele decenii.

 

Scopul proiectului îl constituie realizarea unei „radiografii” a generaÅ£iei prezente de adolescenÅ£i, cunoaÅŸterea ÅŸi înÅ£elegerea acesteia fiind esenÅ£iale în educaÅ£ia ÅŸi formarea asigurate de adulÅ£i. Totodată, proiectul are ca scop lansarea unui semnal de alarmă faţă de situaÅ£ia ÅŸi perspectivele tinerilor din România, faţă de cerinÅ£ele care îi sunt specifice, îndemnând la responsabilitate din partea factorilor determinanÈ›i, la solidaritate astfel încăt educaÅ£ia, formarea ÅŸi îndrumarea tinerilor să devenind cu adevărat una dintre priorităţile naÅ£ionale pentru oricare guvern.

 

Forma de realizare a demersului va fi o serie de dezbateri care să aibă ca finalitate conÅŸtientizarea ÅŸi mobilizarea societăţii în identificarea, abordarea, reducerea ÅŸi pe cât posibil rezolvarea problemelor cu care se confruntă adolescenÅ£ii în România. La dezbateri, organizate în judeÅ£e ÅŸi în BucureÅŸti ÅŸi finalizate printr-o conferinţă naÅ£ională în septembrie 2020, vor participa reprezentanÅ£i din mediul academic, învăţământ preuniversitar, asistenţă socială, drept, sănătate publică, psihologie, sociologie, administraÅ£ie publică locală, instituÅ£ii guvernamentale, mass-media etc. Va fi realizată o cercetare de teren socio-educaÅ£ională având ca obiect adolescenÅ£ii. Rezultatele se vor regăsi într-o lucrare ÅŸtiinÅ£ifică de referinţă, sub egida FICE România.

 

Între premisele demersului, conturând o fenomenologie deschisă, se află:

1. Deficitul de proiectare din partea multora dintre adolescenţii de astăzi, inclusiv performeri recunoscuţi (elevi olimpici, sportivi, artişti), a unor repere clare şi structuri predictibile pentru propriul viitor civic şi profesional, precum şi din punctul de vedere al cristalizării valorilor identităţii lor ca generaţie.

2. Părăsirea timpurie a şcolii, definită ca procent al adolescenților care nu au finalizat şcoala obligatorie sau care, la alt nivel, nu au promovat bacalaureatul şi care nu mai urmează nicio formă de şcolarizare sau formare profesională.

3. Ancorarea nu întotdeauna selectivă la mediile online, la mediile virtuale de comunicare.

4. Riscurile conduitei asociate bolilor cu transmitere sexuală ÅŸi cunoaÅŸterea acestora în mod disproporÅ£ionat în funcÅ£ie de vârstă ÅŸi de mediu social.

5. Disparităţile în acoperirea cu servicii sociale, educaÅ£ionale ÅŸi de sănătate între zonele urbane ÅŸi zonele rurale afectate de sărăcie.

​​

 

                                              

Iniatorul proiectului

FICE România – BucureÅŸti, str. Banul Udrea, nr.4, bl. G8, sc. 1, ap. 16, sector 3, cod poÅŸtal 74292

Site: www.ficeromania.wixsite.com/ficeromania

E-mail: fice.romania@yahoo.com

 

Parteneri ai proiectului

Ministerul Educaţiei Naţionale

Autoritatea NaÈ›ională pentru ProtecÈ›ia Drepturilor Copilului È™i AdopÈ›ie   

AsociaÈ›ia Comunelor din România  

Asociaţia Directorilor Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului

AgenÅ£ia NaÅ£ională Împotriva Traficului de Persoane

AgenÈ›ia NaÈ›ională Antidrog  

bottom of page