FEDERAÅ¢IA INTERNAÅ¢IONALÄ‚ A COMUNITÄ‚Å¢ILOR EDUCATIVE - SECÅ¢IUNEA ROMÂNIA - ONG – UNESCO / CONSILIUL EUROPEI
romana
engleza
FICE ROMÈ‚NIA
CAMPANIA DE PREVENIRE A ABUZURILOR SI VIOLENÈšELOR ASUPRA COPIILOR ÅžI TINERILOR 1-19 noiembrie 2024
Noua ediÈ›ie a Campaniei 19 Zile pentru Prevenirea Abuzului È™i ViolenÈ›ei împotriva Copiilor È™i Tinerilor, iniÈ›iată în anul 2000 de către FundaÈ›ia Summitul Femeilor Lumii (World Women’s Summit Foundation), cu sediul la Geneva È™i la care România, prin organizaÈ›ia non-guvernamentală ,non-profit ,FederaÅ£ia InternaÅ£ională a Comunităţilor Educative – SecÅ£iunea România (FICE România), s-a asociat începând cu anul 2012.Formularul de înscriere la campanie (link Googledocs) este:https://docs.google.com/forms/d/1Crt6EqiTfbP2btkRL72pDemBwqgQiNnSjR2e58Pl5Vg/edit
​​
​
​
Mesajul președintelui / directorului general al WWSF- Maria Elfriede (Elly) Pradervand
Dragi parteneri de campanie și prieteni,
Suntem încântaÈ›i să anunțăm ediÈ›ia noastră din 2024 a „19 zile de activism pentru prevenirea violenÈ›ei È™i a abuzurilor împotriva copiilor È™i tinerilor 1-19 noiembrie 2024”.
Ca întotdeauna, invităm membrii, partenerii & prietenii noÈ™tri să aleagă din cele 19 teme de campanie selectate È™i idei de acÈ›iune (nu sunt exhaustive) temele pe care doriÈ›i să le evidenÈ›iaÈ›i în alertele societății civile È™i în activitățile locale, cu scopul de a crea o lume potrivită pentru copii È™i tineri.
De asemenea, în acest an vă împărtășim È™i alte Zile ale Cuvântului planificate pentru 18 noiembrie, în special „Ziua europeană privind protecÈ›ie a copiilor împotriva exploatării sexuale È™i a abuzurilor sexuale”, decisă de Comitetul de MiniÈ™tri al Consiliului Europei”.
https://www.coe.int/en/web/children/2023-edition
Ziua europeană a fost inspirată de campania WWSF È™i promovează ratificarea È™i punerea în aplicare a ConvenÈ›iei de la Lanzarote.
Convenția Lanzarote este un instrument unic, obligatoriu din punct de vedere juridic, care obligă statele să incrimineze toate formele de abuz sexual asupra copiilor și precizează modalitățile de combatere a acestuia.
​
De ce o nouă ediție?
​
Fapte și cifre selectate
(sursă: OMS 2022)
​
· ViolenÈ›a împotriva copiilor include toate formele de violență împotriva persoanelor sub 18 ani, fie că sunt comise de părinÈ›i sau de alÈ›i îngrijitori, colegi, parteneri romantici sau străini.
· La nivel mondial, se estimează că până la 1 miliard de copii cu vârste cuprinse între 2 È™i 17 ani, au fost supuÈ™i violenÈ›ei fizice, sexuale sau emoÈ›ionale sau neglijare în ultimul an (1).
· ExperienÈ›a violenÈ›ei în copilărie afectează sănătatea È™i bunăstarea de-a lungul vieÈ›ii.
· Obiectivul 16.2 din Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă este de a „pune capăt abuzului, exploatării, traficului È™i tuturor formelor de violență împotriva copiilor È™i torturarea acestora”.
· ​
Alte fapte
sursă: Agențiile ONU
· 1 din 3 fete È™i 1 din 5 băieÈ›i vor fi abuzaÈ›i sexual înainte de a împlini vârsta de 18 ani.
· 1 milion de copii sunt constrânÈ™i, răpiÈ›i, vânduÈ›i È™i păcăliÈ›i să se prostitueze sau să facă pornografie infantilă în fiecare an.
· 100 de milioane de copii trăiesc sau lucrează pe străzi, confruntându-se zilnic cu discriminare, violență È™i exploatare.
· 168 de milioane de copii din întreaga lume sunt angajaÈ›i în munca copiilor. Dintre aceÈ™tia, 85 de milioane de copii sunt expuÈ™i la munci periculoase care reprezintă un pericol pentru sănătatea È™i siguranÈ›a lor.
· Doar 46 de state au introdus o interdicÈ›ie completă a pedepselor corporale.
· Se estimează că 13,5 milioane de copii - majoritatea fete - vor fi căsătoriÈ›i înainte de a împlini 18 ani. 4,4 milioane dintre ei vor fi căsătoriÈ›i înainte de împlinesc 15 ani.
· Peste 200 de milioane de fete È™i femei din întreaga lume trăiesc în prezent cu consecinÈ›ele MGF.
· Se estimează că cel puÈ›in 1 milion de copii sunt privaÈ›i de libertate în întreaga lume.
· 150 de milioane de fete È™i 73 de milioane de băieÈ›i din întreaga lume sunt violaÈ›i sau supuÈ™i violenÈ›ei sexuale în fiecare an, de obicei de către cineva din cercul lor familial.
· Copiii cu handicap sunt de 3-4 ori mai predispuÈ™i să fie victime ale violenÈ›ei.
· Se estimează că 250 000 de copii sunt recrutaÈ›i È™i folosiÈ›i de diverse forÈ›e/grupuri armate.
· Între 80 È™i 100 de milioane de fete „lipsesc” din populaÈ›ia lumii - victime ale infanticidului de gen (uciderea propriului copil), ale femicidului ( conform Wikipedia, enciclopedia liberă-„Feminicidul este un fenomen care se manifestă prin uciderea selectivă a membrilor unei comunități sau a fetuÈ™ilor după criteriul sexului de care aparÈ›in.[1] În ultimele decenii, acest fenomen se manifestă cel mai frecvent prin discriminarea fetuÈ™ilor de gen feminin în favoarea celor de gen masculin, prin avorturi selective în masă care pot produce un dezechilibru în multe țări ale lumii. Termenul se referă È™i la discriminarea pe sexe în ceea ce priveÈ™te dreptul la viață È™i prioritatea în cazurile de foamete È™i de asistență medicală”), ale malnutriÈ›iei È™i ale neglijării.
· La nivel mondial, aproape 300 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 2 È™i 4 ani sunt supuÈ™i în mod regulat unor măsuri disciplinare violente din partea îngrijitorilor lor.
· MalnutriÈ›ia cauzează aproape jumătate (45%) din decesele copiilor sub 5 ani - 3,1 milioane de copii în fiecare an.
​
Care sunt cele 19 teme ale campaniei?
​
DeÈ™i există È™i alte forme de abuz È™i violență, WWSF a selectat următoarele 19 teme, cu propunerea noastră de a ne concentra în 2024 pe
· Prevenirea copiilor în conflictele armate
· Prevenirea violenÈ›ei È™i a abuzului sexual asupra copiilor
· Prevenirea bullying-ului
· Prevenirea neglijării
· Prevenirea muncii copiilor
· Prevenirea pedepselor corporale
· Prevenirea vânzării de copii
· Prevenirea prostituÈ›iei copiilor
· Prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor (Child Sexual Abuse Material - CSAM)
· Prevenirea traficului de copii
· Prevenirea turismului sexual cu copii
· Prevenirea practicilor tradiÈ›ionale dăunătoare- "Căsătoria timpurie a copiilor È™i căsătoria forÈ›ată”
· Prevenirea copiilor străzii
· Prevenirea discriminării bazate pe starea de sănătate
· Prevenirea dependenÈ›ei È™i a abuzului de substanÈ›e
· Prevenirea malnutriÈ›iei
· Prevenirea pericolelor TIC (tehnologia informaÈ›iei È™i comunicaÈ›iilor)
· Prevenirea răpirii
· JustiÈ›ie juvenilă È™i copii privaÈ›i de libertate / Ziua mondială pentru prevenirea violenÈ›ei împotriva copiilor/tinerilor 19 noiembrie
· Ziua mondială din 19 noiembrie a fost creată pentru a fi în sinergie cu Ziua universală a copilului (20 noiembrie),promovarea ConvenÈ›iei privind drepturile copilului.
18 noiembrie, „Ziua europeană privind protecÈ›ia copiilor împotriva exploatării sexuale È™i a abuzurilor sexuale”, decisă de Comitetul de MiniÈ™tri al Consiliului Europei”.
​
· Înscrierea unităților È™colare în proiect, prin completarea online a Formularului de înscriere, până pe data de 06 octombrie 2024, la adresa
https://docs.google.com/forms/d/1Crt6EqiTfbP2btkRL72pDemBwqgQiNnSjR2e58Pl5Vg/edit
​
· Realizarea activităților circumscrise proiectului pe care fiecare instituÅ£ie de educaÅ£ie È™i le propune (work-shop-uri, realizarea de afiÈ™e, colaje pe teme referitoare la prevenirea abuzurilor, conceperea unor scrisori, eseuri tematice pe care copiii/elevii să le trimită autorităților locale, politicienilor, realizarea de desene care să scoată în evidență mesajele anti-violență ale copiilor/elevilor, realizarea de proiecte media, filme È™i clipuri cu mesaje anti-violență, întlniri cu specialiÈ™ti – medici, psihologi, sociologi, poliÈ›iÈ™ti, etc.):
10 octombrie - 20 noiembrie 2024
· Temele activităților care se pot realiza în cadrul proiectului “Prevenirea abuzurilor È™i violenÈ›elor asupra copiilor È™i tinerilor includ, orientativ È™i nu limitativ, prevenirea abuzurilor de orice tip asupra copiilor, prevenirea abandonului È™colar È™i a absenteismului, problematica copiilor cu părinÈ›i plecaÈ›i la muncă în străinătate, problematica sarcinilor nedorite È™i a mamelor minore, exploatarea copiilor etc.;
· Transmiterea către echipa de proiect a raportului de activitate de la nivelul instituÅ£iei:
04 decembrie 2024
- Raportul campaniei, înregistrat, va fi È‹ntocmit È™i semnat de către UNICUL COORDONATOR LOCAL, cu antetul oficial al instituÅ£iei È™i validat (prin semnătură È™i È™tampilă) de către directorul acesteia. Raportul va specifica obiectivele urmÇŽrite, temele dezbÇŽtute, numÇŽr de participanÅ£i, numele cadrelor didactice care s-au implicat efectiv È‹n realizarea activitÇŽÅ£ilor (nu È‹n calitate de participant la activitate), numele invitaÅ£ilor la dezbateri (pÇŽrinÅ£i, PoliÅ£ie, Agentia Antidrog, s.a), concluzii ale dezbaterilor, propuneri/sugestii.
Raportul final al activitǎţilor va fi transmis pȃnǎ la 04 decembrie 2024, la adresa activism19zile2023@gmail.com
· Întocmirea raportului naÈ›ional al proiectului Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor È™i violenÈ›elor asupra copiilor È™i tinerilor: 31 decembrie 2024
· Publicarea raportului naÈ›ional al campaniei, pe site-ul FICE România, în luna ianuarie 2025
· Transmiterea cÇŽtre toate instituÈ›iile participante a certificatelor: până la 31.08.2025
· Transmiterea raportului naÈ›ional către FundaÈ›ia Summitul Femeilor Lumii (World Women’s Summit Foundation), Geneva, iniÈ›iatoarea miÈ™cării mondiale de luptă împotriva abuzurilor È™i violenÈ›elor asupra copiilor È™i tinerilor: ianuarie 2025
​
​
Descrierea pe scurt a activităților:
La nivelul instituÈ›iilor de educaÈ›ie înscrise în proiectul Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor È™i violenÈ›elor asupra copiilor È™i tinerilor se vor desfășura activitățile pe care acestea È™i le propun (work-shop-uri, realizarea de afiÈ™e, colaje pe teme referitoare la prevenirea abuzurilor, conceperea unor scrisori, eseuri tematice pe care copiii să le trimită autorităților locale, politicienilor, realizarea de desene care să scoată în evidență mesajele anti-violență ale copiilor, realizarea de proiecte media, filme È™i clipuri cu mesaje anti-violență, întlniri cu specialiÈ™ti – medici, psihologi, sociologi, poliÈ›iÈ™ti, etc.).
Pe data de 2 noiembrie, Ziua internaÈ›ională a compasiunii, copiii vor realiza ”cercuri ale compasiunii” în comunitățile/instituÅ£iile de educaÅ£ie unde au devenit vizibile/cunoscute cazuri de abuz È™i de suferință extremă a copiilor (inclusiv decese în È™coală sau familie, ca urmare a actelor de violență), ca un gen de ”altare” închinate colegilor lor, unde să se aprindă candele, să se aÈ™eze fotografii, să se pună buchete de flori, scrisori, mesaje, mesaje de compasiune pentru familii etc.
Recomandăm ca în special în datele de 02 noiembrie (Ziua Compasiunii), 18 noiembrie (Ziua europeană privind protecÈ›ia copiilor împotriva exploatării sexuale È™i a abuzurilor sexuale), 19 noiembrie (Ziua InternaÈ›ională de Prevenire a Abuzului asupra Copilului) È™i 20 noiembrie (Ziua InternaÈ›ională a Drepturilor Copilului) să fie postate imagini sau clipuri de la activitățile cu copiii.
Proiectul se derulează în perioada octombrie – aprilie a fiecărui an È™colar, de preferat până în 2030, anul declarat, la nivel mondial, al toleranÈ›ei zero față de abuzurile È™i violenÈ›ele asupra copiilor.